תרומת פלסמה לחולי קורונה:

ניתן לתרום כשבועיים לאחר ההחלמה. "מדובר בתהליך פשוט", מסבירה סמנכ"לית שירותי הדם של מד"א, פרופ' אילת שנער, "לוקחים דם מוריד התורם שהחלים מהנגיף, הדם נכנס למכונה אשר מפרידה את מרכיב הפלסמה ומעבירה אותו לשקית מיוחדת, כשכל שאר מרכיבי הדם מוחזרים לגופו של התורם. המטרה היא לאסוף נפח של כ-600 מ"ל, והתהליך לוקח בסך הכל כ-40 דקות. יחידת אפרזיס (הפרדת דם למרכיביו) של מגן דוד אדום פועלת מזה שנים רבות, תהליכים דומים נעשו כבר בעבר, ויש לנו ניסיון רב בטיפולים מאין אלו".

לעלון הסברה על תרומת פרזיס לחצו כאן לתרומות ניתן לפנות בטלפון שמספרו 03-9101101 או במייל [email protected].

למה לתרום פלסמה?

פלסמה היא החלק הנוזלי של הדם, המכיל חלבונים חשובים, הדרושים במיוחד לחולים הסובלים מכוויות, יילודים, חולי כבד, חולים שעברו השתלות וחולי המופיליה הזקוקים לטיפול. כל אחד יכול לעזור בהצלת חיי אדם בכך שיתרום מהפלסמה שלו באמצעות שיטה אוטומטית חדישה. מכל מנת דם ניתן להפריד (לייצר) מנת פלסמה אחת.

מה זה פלסמפרזיס?

פלסמפרזיס זה תהליך תרומה הנעשה באמצעות מיכשור אוטומטי המאפשר לתורם לתת רק את מרכיב הפלסמה בדמו, ולקבל חזרה לגוף את כל שאר מרכיבי הדם. הטכנולוגיה העדכנית והמתוחכמת מאפשרת לתת את תרומת הפלסמה המיוחדת שלך במהירות ובקלות.

מי יכול לתרום פלסמה?
כל אדם בריא, העומד בדרישות שירותי הדם לגבי תרומת דם רגילה מתאים להיות תורם פרזיס.

האם זה תהליך חדש?
פלסמפרזיס מתבצעת כבר שנים רבות. התקדמות טכנולוגית הפכה את התהליך לפשוט ואוטומטי, דבר המקל על התורם. הדם הנשאב מהזרוע עובר למכשיר ההפרדה, במקום לזרום ישירות לשקית, כפי שזה נעשה בתרומת דם רגילה. כאשר הדם נמצא בתוך המכשיר, הפלסמה מופרדת מהתאים האדומים, בעוד שאר המרכיבים – תאים אדומים ותאים לבנים – מוחזרים לתורם. כל התהליך נעשה דרך מחט אחת.
בשיטה זאת ניתן להכין שלוש מנות פלסמה מאותה תרומה.

כמה זמן לוקח התהליך?

בשונה מתרומת דם רגילה שאורכת כחצי שעה, תרומת פלסמה בשיטת הפרזיס אורכת כ-40 דקות, זאת בגלל הזמן הדרוש להפרדת הפלסמה ממרכיבי הדם האחרים במהלך התרומה.

מדוע חשוב לתרום פלסמה באמצעות המערכת האוטומטית?

הפלסמה שנתרמת תעזור לחולה הזקוק לה ועשויה להציל חיי אדם. היתרון החשוב הוא שהחולים נחשפים לפחות תורמים, משום שבאמצעות התהליך המיוחד ניתן לאסוף יותר מנות פלסמה בצורה בטוחה. שיטה זו חשובה במיוחד לתורמים בעלי סוג דם AB שלפלסמה שלהם יש ערך חשוב היות וניתן לתת אותה לכל מקבל.

באיזה תכיפות אני יכול לתרום פלסמה?

ככלל ניתן לתרום פלסמה פעם בשמונה שבועות. ההגבלות משתנות מבנק דם אחד למשנהו.

האם זה כואב?

תרומת דם אינה מכאיבה, וכך גם תרומת פלסמה. חשים רק דקירה קלה כאשר המחט מוחדרת לזרוע.

האם קיימות תופעות לוואי?

בגלל שבתהליך זה נלקחות ממך רק טסיות דם ואילו שאר מרכיבי הדם מוחזרים לגופך, נמנעות רבות מתופעות הלוואי שאנשים חשים כאשר הם תורמים מנת דם מלא. לעומת זאת, לפעמים חלק מהתורמים ירגישו תחושת דגדוג מסביב לשפתיים ולאף בזמן התרומה. זוהי תגובה קלה לחומר מונע קרישת דם שמשתמשים בו בתהליך ואפשר להפסיקה במהרה. יתכן שתרגיש תחושה קלה של קור.
אם כן – אנא אמור זאת למתרים והוא יכסה אותך בשמיכה ויגיש לך שתייה חמה.

האם זה בטוח?

בהחלט כן. אנשים נוטים לקשר תרומת דם עם הפחד מהדבקה באיידס. אך אין שום קשר ושום סיכון: הסטים חד-פעמיים ובטוחים והמתרימים מנוסים.
המערכת האוטומטית תוכננה כך שהדגש הוא על בטיחות. כל שלבי התהליך מבוקרים ע"י חיישנים ממוחשבים ומתוחכמים. הדם נכנס למערכת צינורות פלסטית סטרילית המוחלפת בכל תרומה.

במקרים נדירים התורם עלול להרגיש סחרחורת או בחילה קלה, ותופעות הנגרמות גם בתרומת דם מלא. על התהליך מפקח אדם מקצועי ומיומן שיעזור לך וישיב על כל שאלותיך.

האם אני עדיין יכול לתרום דם מלא?

בהחלט כן. בדבר פרטים, אנא פנה ליחידת הפרזיס בשירותי הדם של מד"א במתחם תל השומר.

לעלון הסברה על תרומת פרזיס לחצו כאן לתרומות ניתן לפנות בטלפון שמספרו 03-9101101 או באימייל [email protected]

 

אהבתם? שתפו בבקשה